JORDI SOLÉ i TUYÀ

 

Les Píndoles

del President Nacional

per millorar les teves habilitats directives i de lideratge

“les Píndoles” són breus missatges a través dels quals pretenc transmetre conceptes i consells útils per millorar les teves habilitats directives i de lideratge, i que han estat publicades en el butlletí electrònic mensual de la JCI Catalunya, l'e-Info&News, durant el meu mandat com a President Nacional de l'entitat.

Píndola número 11 - desembre 2007 – DÓNA OPORTUNITATS

Distribueix el treball entre els membres del teu equip d'acord amb les seves capacitats, habilitats i, també, d'acord amb els seus desitjos.

Ofereix-los reptes que els donin l'oportunitat de demostrar tot el què són capaços de fer. Això els predisposarà a donar el millor d'ells mateixos.

Evita sobrecarregar de treball als membres amb més experiència i deixar sense feina a aquells més novells que tenen ganes d'aportar el seu treball.

 

Píndola número 10 - novembre 2007 – NO PREJUTGIS

No prejutgis als teus col•laboradors. No hauries de valorar les persones pel que t'han dit o explicat d'elles, sinó només pel que tu observis, i per com t'han respost a tu. No et deixis influir per comentaris com “m'han dit que ...”, “diuen que...”.

No facis cas de rumors que parlen malament de les persones. Pensa que és més fàcil fer córrer rumors que parlen malament de la gent que rumors que en parlin bé.

Tampoc deixis de demanar ajuda o suport als teus col•laboradors, pensant que no ho faran. No ho dubtis, demana la seva col•laboració. Pensa que les persones, per defecte, tenen predisposició a col•laborar i una actitud positiva davant de noves propostes.

 

Píndola número 9 - octubre 2007 – FIXA'T GRANS OBJECTIUS

Com a líder no et pots fixar objectius mediocres. Fes un esforç per visionar objectius que vagin més enllà del que aconseguiria qualsevol i transmet la teva visió al teu equip.

Fixar-te grans metes t'ajudarà a obtenir un major rendiment de l'equip i, per tant, un millor resultat. Això ho hauràs d'acompanyar d'una important dedicació al treball. Un bon líder no pot exigir al seu equip major dedicació que la seva pròpia.

I recorda que, ningú arriba més lluny d'on es proposa

 

Píndola número 8 - setembre 2007 – NO ET COMPLIQUIS

Moltes vegades les persones tendim a complicar les coses i ens perdem en un mar de detalls i possibles complicacions perquè no ens centrem en el que és veritablement important. Les coses són més senzilles del que semblen.

Fes un esforç per trobar l'essència de les coses i atacar el nus del problema. No et distreguis amb els detalls o possibles dificultats per a arribar a la meta i, sobretot, no permetis que et desmoralitzin i que t’apartin del teu objectiu.

La vida és simple, i som les persones qui la compliquem. No compliquem les coses, siguem resolutius.

 

Píndola número 7 - agost 2007 – SIGUES PERSEVERANT

El secret per assolir els objectius a l'empresa i a la vida passa, moltes vegades, per una fèrria voluntat. Una gota d'aigua que cau sobre una poderosa roca pot, humilment i amb tenacitat, perforar-la totalment.

La nostra voluntat marcarà la diferència entre arribar a la meta, o desanimar-nos i desistir a mig camí. Les metes que fixa un líder poden ser molt ambicioses i potser només es podran assolir amb un esforç sostingut.

Els obstacles seran nombrosos i, en ocasions, poden flaquejar les forces. Tan sols la perseverança i una autèntica obsessió per arribar als objectius, et permetran triomfar en l'obstinació.

 

Píndola número 6 - Juliol 2007 – DELEGA

Sovint, quan liderem un equip, podem estar limitant el talent dels seus membres. Hem d’alliberar aquest talent. Confia en les capacitats dels membres de l’equip per portar a terme accions, i pensa que els objectius es poden assolir seguint diferents camins.

No pretenguis que tothom segueixi el mateix camí que tu. Deixa que cadascú agafi el camí amb el que se senti més còmode. Si ho fem així, tindrem més garanties d'èxit. El que és veritablement important és que tots visualitzem el mateix objectiu.

L’èxit vindrà donat, en una bona part, per la capacitat que tinguem de delegar en altres persones, tot sent conscients que no ho podem fer tot nosaltres.

 

Píndola número 5 - Juny 2007 – MOSTRA'T HUMÀ

El líder és una persona propera, càlida i comprensible. Aquesta qualitat és bàsica per assolir no només el respecte de l'equip, sinó també la seva estima. Preocupat per la teva gent.

Ser una persona exigent i rigorosa, no té per què estar renyit amb mostrar-se d'una manera senzilla i natural. Com a líder has de ser una persona accessible per qualsevol membre del teu equip.

Si vols que l'equip estigui amb tu, t'han de conèixer, veure que ets un més d'ells. Si vols que t'apreciïn has de donar-los l'oportunitat que et tractin. Fes que la gent que treballa amb tu se senti bé. Quan s'enriqueix la relació es millora el lideratge.

Mostrat humà i proper, vetllant sempre de no traspassar el límit del que és estrictament íntim i personal.

 

Píndola número 4 - Maig 2007 – CENTRA'T EN L'EXECUCIÓ

El 90% de l'èxit de qualsevol projecte radica en una bona execució, més que en una bona idea! De vegades, no cal tenir una gran idea per assolir l’èxit, és suficient amb què una idea mediocre sigui executada de forma excel•lent. Molts empresaris han triomfat amb aquesta combinació d’idea i execució.

El lideratge consisteix a convertir intencions positives en resultats tangibles. Tingues en compte que com més esperis per a executar una idea o estratègia noves, menys entusiasme sentiràs per ella.

És important que dediquem el temps necessari a planificar i a polir una idea, però només el necessari. De vegades, quan ja tenim una bona idea, en l’esforç per millorar-la ho acabem complicant de tal forma que perdem les ganes d’executar-la.

 

Píndola número 3 - Abril 2007 – ESCOLTA

Algú ha pensat mai per quina raó tenim dos orelles i una sola boca? Doncs, per escoltar el doble del que parlem! Hi ha persones que n'haurien tingut prou amb una sola orella. Pel què escolten...! Realment s'escolta poc.

Escoltar els membres de l'equip, ajuda a comprendre'ls, i això facilita la comunicació i, a la vegada, sabràs d'ells tot el que necessites saber per dirigir-los. Escoltar, vol dir rebre informació. Informació que serà molt útil per prendre decisions.

I, si de veritat vols fer participar a tots els membres de l'equip, has d'utilitzar el silenci per a estimular a parlar als menys parladors.

 

Píndola número 2 - Març 2007 – EVITA LA POR

La por, com la resta de les nostres emocions, resideix exclusivament dins del nostre cap. Si ens adonem d'això, també hauríem d'admetre que només nosaltres podem eliminar-la.

Moltes pors provenen de la nostra pròpia inseguretat, fomentada, de vegades, per influències externes i comentaris que ens diuen “Compte, no cometis errors”. Però, una persona que no fa coses pel temor de cometre errors, ja ha fracassat. La seva por ha anticipat el resultat que tant temia, sense donar-li, ni tan sols, una oportunitat d'assolir l'èxit.

Per això, ens hem d'alliberar dels nostres falsos temors. Si, de tant en tant, fracassem en alguns dels nostres projectes, no passa res. Tot el qui avança, alguna vegada cau.

Observa els nens: per poder caminar, han de caure algunes vegades. Però no per això deixen d'intentar-ho. Si així fos, tots encara estaríem gatejant a quatre potes... L'important no és evitar equivocar-se, sinó aprendre dels errors i seguir endavant.

 

Píndola número 1 - Febrer 2007 – MOTIVA

Si un membre del teu equip pensa que no pot assolir un objectiu, estigues segur que no l’aconseguirà, malgrat disposi d’una gran formació, experiència o habilitats. Per això, has de delegar-li funcions, transmetent-li la teva confiança en les decisions que prengui i permetent que s’equivoqui.

Com a líder, has d’estimular els membres del teu equip, fent-los sentir confiança en ells mateixos, i convencent-los que només ells, amb el seu treball diari, poden aconseguir l’objectiu.

Estimula el desenvolupament dels teus col•laboradors. Que vegin que, al teu costat, cada vegada són millors i assumeixen més responsabilitats.

Recordeu que Johan Cruyff, abans dels partits més díficils, deia als seus jugadors: “sortiu al camp i disfruteu”.