JORDI SOLÉ i TUYÀ
 
Què és la JCI?

La Jove Cambra Internacional (JCI) és una associació de joves emprenedors d’entre 18 i 40 anys, sense ànim de lucre, apartidista i aconfessional, oberta a tothom i on participen tots els estils de vida, cultures i procedències, que és present a més de 100 països d’arreu del món.

La Jove Cambra és un instrument posat a l'abast de la capacitat i iniciativa dels seus membres per tal de potenciar les habilitats directives, l'assumpció de responsabilitats, el compromís social i l'esperit emprenedor mitjançant el desenvolupament de projectes per la societat.

L'activitat de la Jove Cambra es recolza en el principi de l'aprenentatge pràctic. Els programes que s'organitzen constitueixen la realitat operativa de l'entitat, sorgeixen de la pròpia iniciativa de cada soci i són l'instrument per assolir l'objectiu de l'associació.

La JCI compta amb quasi 200.000 membres actius i milions d’ex-alumnes a tot el món.

Els membres de la JCI contribueixen al progrés de la comunitat mundial al crear canvis positius en més de 5.000 comunitats locals i en més de 100 països arreu del món, i dirigeixen projectes en les àrees de desenvolupament empresarial, personal, comunitari i internacional.

Al participar en projectes, reunions, seminaris i events per tot el món, els membres de la JCI assoleixen un creixement personal i professional, i desenvolupen les habilitats empresarials i de lideratge que es necessiten per a generar canvis positius en les seves comunitats, els seus països i en el món.

Personatges il·lustres a nivell mundial varen desenvolupar les seves habilitats directives i de lideratge a la Jove Cambra, assolint posteriorment càrrecs d’alta responsabilitat en diverses institucions.

Han estat membres de la Jove Cambra, en els seus respectius països, personatges tant destacats com:

 • Kofi A. Annan - Secretari General de l’ONU
 • Olivier Giscard d’Estaing - Destacat economista francès
 • Jacques Chirac - President de França
 • Bill W. Clinton - 42è President dels EEUU
 • Taro Aso - Ministre d'Afers Estrangers del Japó
 • “Al” Albert Gore, Jr. - 45è Vice-president dels EEUU
 • Chen Shui-bian - President de Taiwan
 • Richard M. Nixon - 37è President EEUU
 • Carles Ferrer Salat - Ex-President del Comité Olímpico Español
 • Les Joves Cambres a Catalunya

  La Jove Cambra arriba a Barcelona l’any 1963 de la mà d’en Carles Ferrer Salat, president del Cercle d'Economia, després d’una reunió amb joves dirigents europeus de la JCI, però no és fins l’any 65 que es constitueix la Jove Cambra de Barcelona, amb caràcter local i nacional, legalitzada el 1966 pel govern civil.

  La Federació de Joves Cambres d'Espanya neix l’any 1967 i casi deu anys més tard, el 1976 les Joves Cambres Catalanes comencen a treballar conjuntament, de forma oficial sota el nom de "Agrupación Regional de Jóvenes Cámaras de Cataluña".

  L’any 1981 les Joves Cambres catalanes passen a anomenar-se Federació Catalana de Joves Cambres (FCJC), però no és fins l'any següent que són reconegudes com a federació definitiva per part de la Jove Cambra d'Espanya (FEJC). Un any més tard la FCJC s'adhereix a la campanya de normalització lingüística impulsada per la Generalitat de Catalunya. S'elaboren els estatuts de l'entitat, per primer cop en català.

  A finals de juny de 1995, la Junta Mundial de la JCI, celebrada a Miami, reconeix la Jove Cambra de Catalunya com a organització internacional. En el congrés mundial celebrat a Glasgow (Escòcia), les Joves Cambres de Catalunya hi són reconegudes i representades com qualsevol dels 123 països que formen la JCI.

  L’any 1996 la Generalitat de Catalunya va atorgar a la Federació Catalana de Joves Cambres la Creu de Sant Jordi pel treball en favor de la joventut.

  Actualment a Catalunya la Jove Cambra compta amb quasi cinc-cents joves emprenedors i onze organitzacions locals repartides per tot el territori català.